Bakgrund

Nordiska Plotthund klubben bildades 3:e februari 2006 av en skara människor från Sverige och Norge som fattat tycke för ”rovvilthunden från väst”. Under 2012 har Nordiska Plotthundklubben blivit en del av SKKs organisation och heter numer Svenska Plotthundklubben och ingår i Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar (SSDV).

Syftet var/är att bibehålla och utveckla rasens egenskaper som rovvilt- och vildsvinsspecialist samt att sprida information om befintlig status, dess bakgrund och utveckling.

Plotten har sedan 50-talet delats upp i två ”stammar”, på samma sätt som skett med bla terriers (drev kontra grytlinjer). Den ursprungliga plotten avlades av bergsmän (motsvarande gamla tiders senska ”skogskarlar”) som framförallt björn och grishund. Då bra hundar var en ekonomisk förutsättning för att leva i ”obygden så sållades hundar som inte höll måttet obönhörligen bort”.

Dessa hundars rykte spred sig till civilisationen och nationens största björnjägare tog dem till sig, på så sätt spreds rasen över hela Nordamerika.

En vikande björnstam fick till följd att antalet björnhundar minskade kraftigt. Plotten fanns på 40-talet bara kvar hos ett fåtal män som fortfarande hade bruk för dessa specialiserade rovvilthundar.

På 50-talet blev tävlingsjakt på tvättbjörn populärt i USA och det visade sig dessvärre att vissa plottlinjer var väldigt framgångsrika på dessa tillställningar.

Många började avla rasen med inriktning på tävlingsjakt (tvättbjörn var redan något hundarna användes till mellan storviltjakterna, men var aldrig det primära), utan att ta hänsyn till de egenskaper som gjort rasen känd som den optimala storviltshunden. Rasen skildes därför åt och oseriösa uppfödare sålde allt med namnet plott som björn eller tvättbjörnshund beroende på vad som efterfrågades.

Några eldsjälar med rovviltsjakten som livsstil hade som tur var skaffat sig de ”rätta” stammarna. Genom livslångt arbete har de bevarat och utvecklat hundarna så att de återigen är kända som storvilthunden framför andra, eller som det sades i en omröstning bland amerikanska jägare angående vilken ras man föredrog för björn. ”Rasen är överlägset minst till antalet, men besöker man landets björnjägare får man lätt uppfattningen att den är numerärt störst”.

Det är självklart den typen av hund Svenska Plotthundklubben arbetar för!

Svenska Plotthundsklubben

SidkartaInformation om cookiesBli medlem/KontaktAktuellt

Alla rättigheter reserverade © 2022 • Hemsida utvecklad av Precis Reklam i

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK