Om Plotthunden

RASSTANDARD

Egenskaper / Mentalitet
Rasen anses mycket uthållig, viltskarp och modig. Den är en utpräglad jakthund med ett imponerande skall. Den är alert och intelligent och har självförtroende. Den kännetecknas av stamina, uthållighet, rörlighet och en övertygande viltskärpa under jakt. Rasen kombinerar mod med arbetsförmåga. Den är lättlärd, trofast och en tuff, viltskarp och orädd jakthund. Humöret är generellt jämnt, en viss skillnad i viltskärpa kan förekomma mellan linjer som används storvilt och dem som föds upp enbart för jakt på tvättbjörn.

Storlek och utseende
Rasen är starkt byggd och ändå kvick och rörlig. Mankhöjd för hanar är 51-63,5 cm och tikar 51-58,5 cm. Vikten i jaktkondition är för hanar 23-27 kg och tikar 18-25 kg. Färgen är alla nyanser av brindle. Även enfärgat svart och sämskskinnsgult accepteras. Få vita tecken accepteras.

Komplett rasstandard finns att läsa/ladda ner/skriva ut i pdf på SKKs hemsida. Klicka här->

EGENSKAPER

Spåra för att Resa - Driva för Kontakt - Stånda för att Hålla på plats
Plotten har ett utpräglat intresse för att jaga vilt som den på ett eller annat sätt kan komma ikapp, dvs vilt som står, träar eller går under jord och drivkraften är att få närkontakt med bytet.
- närkontakt betyder här inte att vara i slagsmål, utan menas med ståndskall på vilt på, ovan eller under jord!

Arbete på slag
Plotten SKALL ta an och följa kalla slag, en förstklassig hund ska kunna reda ut och resa vilt på 10-15 timmar gamla slag. Väckskall är väldigt individuellt och varierar från noll till måttligt men överdrivet väckande är inte önskvärt, det skall TYDLIGT gå att följa hur jakten utvecklar sig med ledning av skallet.
- Spårförmågen är plottarnas stora styrka och en av dom viktigaste egenskaperna, att finna björnen är oftast den svåraste delen av jakten!

Drev
Plotten förföljer (driver) inte för sakens egen skull utan för att komma ikapp och ställa viltet, för att lyckas med detta krävs att hunden är snabb och vägvinnande utan att för den skull förspringa sig.
Även drevskallet är varierande. De flesta individer skallar rikligt under drev men det är inte ovanligt med hundar som tystnar tillfälligt och lägger krutet på att komma ikapp.
- Plotten visar ofta ett svalt intresse för att jaga djur som inte står, träar eller går i gryt, djur som traditionellt jagas med drivande hundar. Detta medför ibland ett mindre intresse även för räv, detta är inget fel utan naturligt för en hund som avlats för att jaga vilt som går att ställa och rävintresset går ofta att om man så önskar träna upp.

Skärpa
Plotten SKALL ha tillräcklig skärpa för att ställa björn. Ett närgånget och aktivt ståndarbete med intensitet som varieras efter vad situationen kräver är kännetecknande för rasen.
- Både för jaktens resultat och för säkerheten är det väsentligt att hunden skäller på björnen. Om hunden står på för långt håll har föraren i bästa fall en vag uppfattning om var björnen befinner sig.

Trädskällande
Plotten är en ihärdig och uthållig trädskällare. Rasen är framavlad för att jaga djur med förmågan att klättra och det är naturligt för dem att skalla på träat vilt och många hundar gör även allt dom kan för att förfölja viltet ända upp i träden. Ett led i att utvärdera hundarna har alltid varit att bedöma ståndtiderna vid träd, 9 timmar anses bra men man räknar med över 12 timmar för förstklassiga individer.

Ståndskall vid gryt
Hundarna ger även ståndskall på vilt under jord och har god förmåga att, på markytan, lokalisera exakt vart i ett gryt viltet befinner sig.

Svenska Plotthundsklubben

SidkartaInformation om cookiesBli medlem/KontaktAktuellt

Alla rättigheter reserverade © 2022 • Hemsida utvecklad av Precis Reklam i

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK